maanantai 14. marraskuuta 2016



IDÄTYSTÄ


Idätys tarkoittaa siementen tai papujen kasvattamista versoiksi. On ihmeellistä nähdä mikä elinvoima pienessä siemenessä on. Ei tarvita kuin suotuisat olosuhteet ja vähän huolenpitoa niin siemenestä kasvaa elävä minikasvi, josta kaikki ravinteet saadaan hyötykäyttöön

Idut sisältävät runsaasti proteiinia ja vitamiineja.  Ne ovat hyvä lisä talviseen ruokavalioon, kun lounnosta ei saa tuoreravintoa lautaselle. Idut eivät tarvitse kasvaakseen multaa tai auringonvaloa, ainoa mitä ne tarvitsevat on vesi.  Ituja voi syödä sellaisenaan tai käyttää niitä salaateissa ja wokeissa.

Olen idättänyt parin vuosikymmenen ajan silloin tällöin sinimailasen siemeniä ja mung-papuja. Pari kertaa olen ostanut luontaistuotekaupasta valmiita idättämiseen tarkoitettuja siemen-papusekoituksia, joissa oli edellisten lisäksi mm. sarviapilaa ja joitain muita siemeniä. En kuitenkaan pitänyt kitkerästä mausta  ja lisäksi siemenillä/pavuilla tuntui olevan kovin erilaiset itämisajat. En ole sen koommin ostanut sekoituksia. Sinimailaseen l. alfalfaan olen mieltynyt kasvatuksen helppouden hyvän maun  vuoksi. Mung-pavut ovat yhtä helppoja ja sopivat erinomaisesti wokkeihin.





Mung-papuja otin 4 reilua ruokalusikallista, huuhtelin perusteellisesti lävikössä. Valitsin reilun kokoisen lasipurkin idätysastiaksi.  Tämä purkki on n. litran vetoinen.




Sinimailasta myös 4 rkl, huuhtelu ja vielä isompi lasipurkki idätysastiaksi, sillä idut kasvavat nopeasti ainakin 20 kertaiseksi.




Siement likoamaan yön yli reiluun vesimäärään. Liotuksen jälkeen turvonneet siemenet huuhdellaan jälleen perusteellisesti ja kipataan takaisin purkkeihinsa.




 


Tässä huppupäiset ystäväiseni pitkä ja pätkä, purkin suulle on pingotettu kuminauhalla harsokangasta.







Purkit laitetaan alassuin tiskikaappiin. Huuhdellaan päivittäin 2-4 kertaa ja ihmeellään vahdikasta kasvua :)




MUNG-PAVUT

5. päivä, valmista 
  
1. päivä, pikku alut

 
3. päivä, ituset viruvat pituutta
Vaihdoin purkkeihin paremmin vettä läpäisevää verkkokangasta - harso ei siis ole muuttunut valkoisesta tummanharmaaksi.



SINIMAILASEN SIEMENET





1. päivä
5. päivä
3. päivä

 








Idut siirsin vielä päiväksi ikkunan läheisyyteen, jotta ne saavat vähän lehtivihreää.  Jääkaapissa idut kestävät noin viikon. Välillä niitä on hyvä huuhdella lävikössä, jotta ne säilyvät paremmin, ja aina ennen ruokaan lisäämistä ne kannattaa myös huuhdella.












4 kommenttia:

  1. Sama talven vitamiininhaku meilläkin aina, ja samat mungpapu ja sinimailanen. Salaattiin meillä yleensä menee. Aikansa lasipurkit käytössä kunnes löysin kirpparilta (Törkeän halvalla -about 40c/kpl) idätysastioita. Voit kuvitella että olin mielissäni :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä löytynyt edulliseen hintaan :) Mullakin oli joskus semmoiset idätysalustat, mutta olivat liian pienet, kun idätän aika reilusti kerralla.

      Poista
  2. Eli likoamisen jälkeen ei enää lisätä purkkeihin vettä vaan käännetään ylösalaisin tiskikaappiin ja huuhdella useamman kerran päivässä? :)

    VastaaPoista
  3. Juuri niin :) Minätosin huuhtelen niin, että lisään purkkiin reilusti vettä ja kaadan harson läpi pois pariin kertaan toistaen.

    VastaaPoista