KESĂN HORTOILUA
đ±đ±đ±đ±đ±đ±đ±đ±đ±đ±
Raija ja Jouko KivimetsÀ ovat uranuurtajia tÀllÀ alalla suomessa, he ovat kirjottaneet kirjoja, kurssittaneet ja opettaneet suomalaisia hortan saloihin (espanjaksi horta = villivihannes). Keittiömestari Sami Tallberg on tuonut tÀtÀ ilosanomaa suuremman yleisön tietoisuuteen, kuten myös villivihannes asiantuntija Heikki Ruusunen. Villivihannekset ja "hippi-hortoilu" on trendikÀstÀ, ja se on hyvÀ se! Itse innostuin hortoilusta jo lÀhes kymmenen vuotta sitten, silloin siitÀ ei vielÀ ollut muotia ja aiheutin ihmetystÀ, silmien pyörittelyÀ ja pÀÀnpudistuksia kaveripiirissÀni. Olin jonkin sortin hörhö. Nuukuuteen ja niukkuuteen pakosti oppineena perheenÀitinÀ (iso perhe ja iso talolaina yhdistettynÀ pieniin tuloihin) saimme kivasti sÀrpimen jatketta luonnon antimista. Kun asiaan perehtyi tarkemmin, mikÀ aarreaitta omalta tontilta ja lÀhimetsiköstÀ löytyikÀÀn. Voi onnea ja autuutta! Superfoodia, hyvÀÀ ja kaunista ja tÀysin ilmaista! Toki marjoja ja sieniÀ kerÀtÀÀn loppukesÀllÀ ja syksyllÀ, mutta tÀmÀ horta-kausi jatkuu kevÀÀn alusta lumen tuloon saakka. Onnekseni myös ukkokultani on ollut innostunut asiasta alusta saakka. HÀnen ansiostaan syömme kotona paljon herkullista kasvisruokaa, myös villivihanneksia.
Ravintola-alan ihmisenÀ mieheni on hankkinut minulle vÀyliÀ lisÀtienesteille. Parina vuotena olen kerÀnnyt villivihanneksia myytÀvÀksi - sitÀ ennen kÀvin kahden pÀivÀn kurssin, joka pÀteivöittÀÀ muutaman yleisimmÀn villivihanneksen "kauppa-kerÀÀjÀksi". Dokumenttina siitÀ minulla on pieni passi, jota voin tarvittaessa nÀyttÀÀ viranomaisille.
TÀnÀ vuonna kesÀlomani alkoi kesÀkuun alussa ja viikon pituisella pÀivittÀisellÀ villivihannesten kerÀÀmisellÀ ja myyntikuntoon kÀsittelemisellÀ. KerÀsin 15 kg hortaa 1200 hlö.n tapahtumaa varten. Saatte uskoa, ettÀ se on paljon! Tapahtumassa oli villivihanneksia niin alku-, pÀÀ- kuin jÀlkiruoassakin. KerÀsin horsmanversoja, suolaheinÀÀ, kÀenkaalia, nokkosta, voikukkaa, siankÀrsÀmöÀ, vuohenputkea... ja syötÀviÀ kukkia koristeeksi; mm. puna-ailikkia, voikukkia, orvokkeja. Kasvit olivat vielÀ pieniÀ sieviÀ versoja ja maku parhaimmillaan.
Kasvikuivurin hankin vuosia sitten alennusmyynnistĂ€, taisi maksaa vĂ€hĂ€n alle 40€. ErittĂ€in kannattva ostos. Ajoittain kuivuri töhöttÀÀ pĂ€ivĂ€kausia lĂ€hes taukoamatta. Hyvin on kestĂ€nyt kovaa kĂ€yttöÀ.
Kuivattu pihasaunio tuoksuu ja maistuu voimakkaasti. Olen nyt juonut pari litraa uutta saunioteetÀ ja se on hyvÀÀ. VÀlillÀ pureskelen pari kuivaa kukkaa, se raikastaa tehokkaasti hengitystÀ.
Jos haluaa kÀyttÀÀ villivihanneksia tuoreeltaan ja on tullut kerÀttyÀ enemmÀn kuin yhdellÀ kerralla voi kÀyttÀÀ, vihannekset pysyvÀt tuoreina helposti viikon, kun kÀÀrii ne kylmÀvesi-liotuksen jÀlkeen kostean pyyhkeen sisÀÀn, laittaa kÀÀrön pussiin ja kylmÀÀn. MeillÀ on onneksi kellari johon mahtuu kerralla enemmÀn - myös ne myytÀvÀt villivihannekset.
Pihasaunio kestÀÀ pyyhekÀÀrössÀ tuoreena oikein hyvin, mutta esim. vuohenputki on paljon arempi.
Ravintola-alan ihmisenÀ mieheni on hankkinut minulle vÀyliÀ lisÀtienesteille. Parina vuotena olen kerÀnnyt villivihanneksia myytÀvÀksi - sitÀ ennen kÀvin kahden pÀivÀn kurssin, joka pÀteivöittÀÀ muutaman yleisimmÀn villivihanneksen "kauppa-kerÀÀjÀksi". Dokumenttina siitÀ minulla on pieni passi, jota voin tarvittaessa nÀyttÀÀ viranomaisille.
TÀnÀ vuonna kesÀlomani alkoi kesÀkuun alussa ja viikon pituisella pÀivittÀisellÀ villivihannesten kerÀÀmisellÀ ja myyntikuntoon kÀsittelemisellÀ. KerÀsin 15 kg hortaa 1200 hlö.n tapahtumaa varten. Saatte uskoa, ettÀ se on paljon! Tapahtumassa oli villivihanneksia niin alku-, pÀÀ- kuin jÀlkiruoassakin. KerÀsin horsmanversoja, suolaheinÀÀ, kÀenkaalia, nokkosta, voikukkaa, siankÀrsÀmöÀ, vuohenputkea... ja syötÀviÀ kukkia koristeeksi; mm. puna-ailikkia, voikukkia, orvokkeja. Kasvit olivat vielÀ pieniÀ sieviÀ versoja ja maku parhaimmillaan.
Puna-ailikki on kaunis ja herkullinen. Kukintakausi on pitkÀ. Meden tÀyttÀmÀt kukat ovat makeita. Makea tuoksu ja maku sÀilyy myös kuivatessa sitÀ tee-aineksiksi. |
Tuon urakan jÀlkeen meni lÀhes kuukausi, etten jaksanut ajatellakaan hortoilua, mutta tulihan se into lopulta takaisin, kun nÀin suosikkipaikkani tÀydessÀ kukkaloistossaan. Tosiaan, minulla on yksi mainio vakiopaikka. Se on syrjÀssÀ, hiekkatien pÀÀssÀ oleva hiekkakumpare-alue, jossa kasvaa lÀhes kaikkia niittykasveja. KerÀsin itselleni kukkia rohdos- ja teeainksiksi. Kuivasin pihasauniota, siankÀrsÀmön kukkia, apilaa, ja puna-ailikkia.
Sitten tuli uusi työtilaus; tÀnÀÀn kerÀsin kaksi sylillistÀ syötÀviÀ kukkia erÀÀseen toiseen suureen tapahtumaan. TÀllÀ kertaa kerÀsin pÀivÀnkakkaroita, puna-, alsike- ja valkoapilaa, vuohenputkea, niittysuolaheinÀn kukintoja, siankÀrsÀmöÀ, horsmaa ja saunakukkaa. SekÀ kilokaupalla nokkosta.
Lempipaikassani kasvaa runsaasti myös kaunista, mutta myrkyllisyyden takia hyödytöntÀ lupiinia. |
IHANA IHASTUTTAVA PIHASAUNIO
Sain ystÀvÀltÀni valtavan mÀÀrÀn aromikasta nappulakukkaa. Kolme isoa paperikassillista rehevÀÀ, luomumansikkapellon "rikkaruohoa". Pihasaunio on ehdottomasti yksi suosikeistani.
Rohdoksena pihasaunio vastaa kuuluisampaa sisarkasviaan kamomillasauniota. Se auttaa lÀhes kaikkiin vaivoihin :)
TeenÀ rauhoittaa ÀrtynyttÀ vatsaa, auttaa univaikeuksiin, rauhoittaa mielialaa, helpottaa kuukautiskipuja ja vauvan koliikkia (pari teelusikallista)
HöyryhengitettynÀ flunssaan, yskÀÀn, ontelotulehduksiin
SuuvetenÀ ientulehdukseen
Ulkoisesti ihon hoitoon, pikkuhaavoihin, ihottumaan, auringonpolttamalle iholle, perÀpukamiin, ruusufinniin ja akneen.
SiitÀ voi olla apua nivelkivuissa ja hermostoperÀisissÀ kivuissa.
- LÀhteenÀ kÀytetty Henriette Kress "KÀytÀnnön lÀÀkekasvit 2"-
KÀsittelen villivihannekset lÀhes aina siten, ettÀ liotan niitÀ pari tuntia kylmÀssÀ vedessÀ. Poikkeuksena kuivattavat kukat.
KylmÀssÀ kylvyssÀ kasvit puhdistuvat ja ötökÀt nousevat pinnalle. Sitten kuivailen enimmÀn kosteuden pois pyyhkeillÀ. SÀilöin osan pihasaunioista laittamalla ne varsineen pÀivineen vakuumiin ja pakastamalla tuoreeltaan. SiitÀ saa mm. mainiota siirappia, joka on huippuhyvÀ makupari mansikan kanssa.
Osan kuivasin, aion juoda talven aikana litroittain pihasaunioteetÀ, ajattelin hauduttaa tÀtÀ myös kasvo- ja suuvedeksi.
Kuivaamista ennen nypin/leikkasin saksilla lehdet ja kukat irti varsista.
Kasvikuivurin hankin vuosia sitten alennusmyynnistĂ€, taisi maksaa vĂ€hĂ€n alle 40€. ErittĂ€in kannattva ostos. Ajoittain kuivuri töhöttÀÀ pĂ€ivĂ€kausia lĂ€hes taukoamatta. Hyvin on kestĂ€nyt kovaa kĂ€yttöÀ.
Kuivattu pihasaunio tuoksuu ja maistuu voimakkaasti. Olen nyt juonut pari litraa uutta saunioteetÀ ja se on hyvÀÀ. VÀlillÀ pureskelen pari kuivaa kukkaa, se raikastaa tehokkaasti hengitystÀ.
Jos haluaa kÀyttÀÀ villivihanneksia tuoreeltaan ja on tullut kerÀttyÀ enemmÀn kuin yhdellÀ kerralla voi kÀyttÀÀ, vihannekset pysyvÀt tuoreina helposti viikon, kun kÀÀrii ne kylmÀvesi-liotuksen jÀlkeen kostean pyyhkeen sisÀÀn, laittaa kÀÀrön pussiin ja kylmÀÀn. MeillÀ on onneksi kellari johon mahtuu kerralla enemmÀn - myös ne myytÀvÀt villivihannekset.
Pihasaunio kestÀÀ pyyhekÀÀrössÀ tuoreena oikein hyvin, mutta esim. vuohenputki on paljon arempi.
SyntymÀpÀivÀ Onnittelut Kati.
VastaaPoista