keskiviikko 9. marraskuuta 2016



KANANMUNANKUORI KALSIUMIN LÄHTEENÄ





Eksyin aivan vahingossa netissä surfaillessani "Eilistä paistoa" blogiin - on muuten hyvä blogi! - ja siellä sivulle, jossa blogia pitävä Johanna kertoo käyttävänsä kalsiumin lähteenä munan kuoria. Mitäh? Ällistelin... ja innostuin. Etsin lisää artikkeleita ja tietoa ja sitähän löytyi. Miten en ollut kuullut tästä koskaan aiemmin? Ihan oikeiden tieteellisten tutkimusten mukaan munankuori-kalsium imeytyy tehokkaasti elimistöön. Kuorikalkki mainitaan myös Alfred Vogel - Luonto paras lääkitsijä ja Airi Rekilä-Aaltonen - Syö itsesi suomalaiseksi kirjoissa.
Munankuoria on kauan käytetty hyötyeläinten ja lemmikkien ruokinnassa, miksei se siis toimisi meillä ihmisilläkin? Kananmunankuoressa on paljon muitakin hyödyllisiä mineraaleja kuin kalsium - myös rikkiä, magnesuimia ja fosforia on runsain mitoin. Olemme käyttäneet jo aika kauan vapaan kanan munia ja ihan muutama viikko sitten siirryimme käyttämään luomu-munia, joita "muna-ringissä" mukana oleva ystäväni toimittaa laajenavalle tilaajakunnalle säännöllisin väliajoin. 
Luomukanalan täytyy täyttää seuraavat kriteerit:
  • Luomukanalassa kanat saavat liikkua vapaasti, ja niillä on omat orret ja pesät. Kanalassa täytyy olla myös ikkunat. Kanoja saa olla enintään 5/m2 ja kesällä niiden täytyy päästä ulos. Olot ovat siis hyvin paljon lattiakanalan tyyppiset. Luomukanaloissa saa syöttää ainoastaan luomurehua. Vitamiinit ja kivennäiset saavat olla tuontitavaraa, mutta ravinnossa ei saa olla hormoneja tai geenimuunneltua.
Jee! Nyt voimme hyödyntää kananmunat kokonaan. Aina ennen olemme heittäneet kuoret suoraan komposti-jätteisiin, missä ne toki tulee hyödennettyä jätteestä syntyvän mullan mukana kasvimaalla.



Kuinka paljon kananmunankuorta tulisi sitten syödä/pv, siitäkin löytyi ohje:
  • Eläinkokeissa kananmunan kuoren on havaittu imeytyvän yhtä hyvin kuin puhtaan kalsiumkarbonaatin, jota kalkkipillerit yleensä ovat. Kalsiumvalmisteissa sisältö ilmoitetaan usein seuraavasti: 1250-1300 mg kalsiumkarbonaattia eli 500 mg kalsiumia. Eli 300 mg kalsiumia olisi silloin 750 mg kalsiumkarbonaattia eli noin 750 mg jauhettua kananmunan kuorta. Kananmunan kuori painaa noin 7 grammaa. Yhdestä munasta saa siis runsaan viikon annokset. Toisin sanoen riittää jos syö vajaan "maustemitallisen" (=yksi gramma) päivässä.  (HS Kysy Kirstiltä-palsta)
Seuraavan tekstin olen lainannun "Katiska":n sivuilta:  Katiska on koirataidon ja -tiedon tietovarasto. Artikkeleihin on koottu yleistä tietoa koiran terveydestä, tapaturmista ja hoidosta, mutta pääpaino on koirien ruokinnassa sekä ravitsemuksesta.  
Kananmunan ravintosisältö
Kananmunasta löytyy lähes kaikki tarvittavat ravintoaineet, paitsi C-vitamiini ja kuidut. Sen proteiinit ovat hyvänlaatuisia ja rasvahappokoostumus käytännössä erinomainen. Valmistuksella ei ole käytännön merkitystä ravintosisällön kanssa, mutta vähintään hyydytetyn valkuaisen proteiinit ovat kokonaan hyödynnettävissä. Yhdestä 55 g munasta saadaan 328 kJ (79 kcal) energiaa. Rasvaa löytyy 5,7 grammaa (noin 63 % kokonaisenergiasta) josta rasvahappoina 3,08 g. Proteiineja saadaan 6,9 g (36 % energiasta).Keltuainen (34 % massasta) sisältää vettä, proteiiniarasvaa, rasvaliukoiset A-, D-, E– ja K-vitamiinit, vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja (erityisesti B12-vitamiinia, riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoa) sekä kivennäisaineita (erityisesti jodiaseleeniä ja sinkkiä).Valkuainen (66 % massasta) sisältää proteiinia (suurin osa), vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja (erityisesti riboflaviinia) sekä kivennäisaineita.Ravintoainesisältöön vaikuttavat kanan rotu, ikä, ravinto ja munan koko. Merkittävimmät muutokset munan ravintoainesisällössä saavutetaan ruokinnalla. Kanan rehun koostumuksella voidaan vaikuttaa ainakin A-, D-, E-, K- ja B12- vitamiinien, riboflaviinin, jodin, seleenin, sinkin, mangaanin ja raudan määrään munassa. Suurin käytännön merkitys on munan rasvahappokoostumuksen muokkauksella. Lisäämällä rehuihin erilaisia öljyjä saadaan keltuaisen rasvahappokoostumusta muutettua öljyn rasvahappokoostumuksen suuntaan.Kuorijauheelle löytyy toisenlaisiakin arvoja. Useiden Finelin täydentäjänä käyttämä SelfNutritionData ilmoittaa kuorijauheelle 

  • kalsiumia 900 mg/g
  • magnesiumia 24 mg/g
  • fosforia 8,4 mg/g
  • kaliumia 8 mg/g
  • natriumia 9 mg/g
Lähteitä: American Egg Board: Nutrient composition tilanne 29.6.2014 ↩Schaafsma A, Pakan I, Hofstede GJ, Muskiet FA, Van Der Veer E, De Vries PJ.: Mineral, amino acid, and hormonal composition of chicken eggshell powder and the evaluation of its use in human nutrition. Poult Sci. 2000 Dec;79(12):1833-8. PMID: 11194049 ↩Schaafsma, A. and Beelen, G. M. (1999), Eggshell powder, a comparable or better source of calcium than purified calcium carbonate: piglet studies. J. Sci. Food Agric., 79: 1596–1600. doi: 10.1002/(SICI)1097-0010(199909)79:123.0.CO;2-A ↩

Niinpä keräsimme viikon ajalta kaikki kananmunankuoret talteen. Niitä kertyi aikamoinen määrä, sillä meillä on iso perhe ja syömme paljon  munia - keitettynä, paistettuna, kokkelina, majoneesissa... 
Kertyneet kuoret huuhtelin ja laitoin 150 asteiseen uuniin 15:ksi minuutiksi, jotta ei-toivotut mikrobit kuolevat. 



Juuri uunista otetut munankuoret odottavat jauhamista. Kun otin kuoret uunista tyttäreni tuumi "Äiti, ootko nyt ihan kunnossa?", arveli mun menettäneen lopullisesti järkeni :)


Musertelin kuoret kutteriin. Tässä vaiheessa tyttäreni tuumi "Et voi olla tosissas".


Ja sitten kuoret saivat kyytiä. Kuulin metelin ohi tyttäreni sanovan "Ei oo todellista".


Tämän verran kuorista tuli jauhetta, aika vähän siis, mutta riittää kokeiluun. Ja vuorokausitarve on alle gramma (0,7g/vrk). Kutterilla kuorista ei tullut  ihan "pölyä", vaan mukana on pieniä murusia jotka tuntuvat hampaissa. Morttelissa tai sähkökäyttöisellä kahvimyllyllä jauheen voisi viimeistellä hienommaksi, mutta menköön toistaiseksi näin.  Näkyvämpiä tuloksia, kuten hiusten ja kynsien vahvistuminen, saanee odotella muutaman kuukauden käytön jälkeen. Tässä vaiheessa kaikki kolme tytärtäni suorastaan nauroivat mulle :D Mutta hyväksyivät kaiken mukisematta kun argumenttina oli kauneudenhoito. Hahhahhaa ;-)


Mihin kananmunan kuoria voi käyttää?  (Askel terveyteen-sivustolta)

Murskaa kananmunan kuoret hienoksi jauheeksi ja sekoita niihin tilkka vettä. Kaada seos jääpalamuotteihin ja pakasta. Hiero jäätyneitä jääpaloja kasvoille, etenkin niihin kohtiin, joihin juonteita syntyy eli silmienympäryksiin ja suun ja otsan alueelle. Varo pitämästä jääpalaa samassa kohdassa liian kauan, sillä se voi polttaa ihoa.
Jauha kananmunan kuoret hienoksi jauheeksi ja sekoita jauhe kananmunan valkuaiseen. Levitä kasvoille ja kaulalle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele pois lämpimällä vedellä. Tämä naamio sopii ihon kiinteyttämiseen ja ravitsemiseen.
Laita muutama kananmunan kuori pesupussiin ja heitä pesukoneeseen valkopyykin kanssa. Tahrat häviävät ja valkoiset vaatteet tulevat yhä valkoisemmiksi.

1 kommentti:

  1. "Näkyvämpiä tuloksia, kuten hiusten ja kynsien vahvistuminen, saanee odotella muutaman kuukauden käytön jälkeen"

    Nyt kun aikaa on kulunut niin mitä voit raportoida tuloksista?

    VastaaPoista