torstai 20. lokakuuta 2016



Saippuan tekeminen vaihe vaiheelta


Saippuan tekeminen ei ole  vaikeaa. Tosin tuotos voi mennä helposti pilalle mitä moninaisimmista syistä. Esim. jotkut väri- tai tuoksuaineet voivat kiihdyttää saippuoitumisprosessia ja massa jäsähtää, l. kovettuu liian aikaisin, eikä silloin saa aikaan kovin kaunista lopputulosta. Alla olevassa kuvasarjassa olen tehnyt palashampoota, jonka ylirasvoitus on 3%. Tämä on täysin naturelli versio, ainoa erikoisuus on, että nesteenä veden sijasta olen käyttänyt kamomillateetä.






 1. Kaikki ainekset mitataan tarkasti. Lipeän käsittelyssä täytyy olla varovainen. Suojalasit  ja -hansikkaat ovat tarpeen. Tein puolen kilon erän (=500 g rasvoja/öljyjä) saippuamassaa. Siitä saa 6-8 kpl "normi" palashampoita.
Lipeän määrä on tässä reseptissä 74 g. Taaraan l. nollaan vaa'an sen jälkeen kun olen laittanut mitta-astian vaa'an päälle, sitten mittaan lipeärakeet grammalleen.
Lipeän olen ostanut Laitilan vahavalimolta. Rakeet ovat täyttä lipeää, vaikka etiketissä lukee 98,5%, loput prosentit tulevat kosteudesta, jota lipeä sitoo ilmasta.
Jotkut käyttävät viemärirakeita, ne ovat ilmeisesti täysin samaa ainetta, natriumhydroksidia. Itse en ole uskalautunut käyttämään sitä, koska en ole varma (eli en ole ottanut selvää), sisältääkö viemärirakeet jotain muita aineosia.
 2. Mittaan nesteen, tässä kylmää kamomillateetä. Nesteen määrä on 2-3 x lipeän määrä. Aikaismmin olen käyttänyt nesteenä mm. nokkosenkeitinvettä, kauramaitoa, kahvia ja tietenkin vettä. 
Jos tahtoo tehdä maitosaippuaa, kannataa sen valmistukseen perehtyä, sillä siinä on omat niksinsä.
 3. Lisään lipeärakeet nesteeseen. Ei koskaan toisinpäin, siis nestettä lipeärakeiden päälle, sillä silloin  seos voi poksahdella, räiskyä ja kuohua. Kukaan ei halua olla lähelläkään räiskyvää lipeäliuosta. Lisäksi nesteen täytyy olla kylmää. Kerran laitoin lipeää kuumaan nesteeseen ja seurauksena oli, että lipeäliuos kuohui yli astian reunan. Onneksi olin ulkona, ja käsissä suojakäsineet. Lipeänesteen kanssa kosketuksissa ollut pöydän pinta meni pilalle :(
Lipeä liukenee nesteeseen, liuos kuumenee voimakkaasti ja nesteestä nousee myrkyllistä höyryä. Sitä ei kannata hengittää! Tämän takia teen lipeäliuoksen aina ulkona. 
Koska nyt nesteenä on kamomillateetä, neste muuttui tässä vaiheessa kauniin keltaiseksi. Veteen sekoitettuna väri ei muutu, on vain hetken aikaa sameampi, kunnes taas kirkastuu. Ei tämä kaunis keltainenkaan pysynyt, vaan neste kirkastui ja valmis massa oli hyvin vaaleaa.
4. Mittaan rasvat ja öljyt. 
200 g kookosrasvaa
200 g oliiviöljyä
100 g risiiniöljyä 

Kookosrasva sulatetaan.
Sula kookosrasva ja öljyt yhdistetään.
Annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.


5. Lipeäliuos lisätään rasvoihin siivilän läpi, jottei seokseen pääse sulamatonta lipeää. Siivilä on vain varotoimi.




6. Lipeäloiuos ja rasvat/öljyt sekoitetaan sauvavatkaimella. Massaan ei ole tarkoitus vatkata ilmaa, joten sekoitellaan pohjaa myöten, välillä voi hämmennellä ihan rauhallisesti varmistaen koostumusta. Sekoitetaan niin kauan että liuoksesta tulee kiisselimistä. Ei kannata sekoittaa liikaa, silloin massa alkaa jo jähmettyä eikä sitä tahdo saada enää muottiin. Kiisselin pintaan tulee jäädä hento kuvio "trace", kun sauvavatkaimen nostaa ylös.








7. Saippuamassa muottiin. Kiisselimäisen massan päälle voi muotoilla halutessaan pintakuvioit.










8. Sitten on vuorossa jälkien siivous ja tiskaus.


9. Kun massa on kovettunut, poistetaan saippua muotista. Tämä on ollut muotissa vajaan vuorokauden. Jos muotti on koukeroinen, pidän sitä pakastimessa pari tuntia ennen kun päästelen saippuat muotista pois. Saippuapalat eivät silloin lohkeile tai painu kasaan muotista irrottelun vuoksi.  Tätä halkoa en pitänyt pakastimessa ja saippua lähti muotista ihan sovinnolla.





10. Paloitellaan sopivan kokoiseksi.
Tässä laitan saippualeimasimella kuvioita saippuan pintaan.













Nämä ovat valmiita käytettäväksi 4 - 6 vko:n kuluttua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti