TÄÄ ON HYVÄÄ
"pitäisi ennemmin syödä kotimaisia marjoja, jotka ovat ravintoarvoiltaan todettu todelliseksi superfoodiksi. Kaukaa tuodut siemenet ja jauheet ovat epäegologisia ja kalliita jne. jne. "
Lähiruoan kannattajana tunnenkin pienoisen pistoksen sydämessäni, mutta tällä periaatteella söisimme aika yksipuolisesti tässä maailmankolkassa, edelleen lähinnä kaskinauriita ja puuroa. Ei olisi perunaa, ei riisiä, ei pippuria, ei suolaa (ainakaan täällä sisämaassa) ei hedelmiä - ainoastaan omppuja elo-syyskuussa... Marjoja ja sieniä toki olisi. Ne on kyllä kieltämättä parasta lähi-luomu-superruokaa ja niitä meillä syödäänkin paljon (lapset eivät syö sieniä kuin taitavasti ruokaan piillotettuna). Annan nyt tämän "maalimanhapatuksen" itselleni anteeksi ja aion käyttää chian siemeniä myös jatkossa. Ja ei tämä aivan poskettoman kallista ollut; 250 g pussi maksoi 3 €, joten kilohinnaksi tulee 12 €. Siemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, magnesiumia, rautaa, antioksidantteja, ravintokuitua ja omega 3 - rasvoja. Lisäksi ne ovat runsas-proteiinisia. Suositus on, että siemeniä tulisi syödä korkeintaan 15 g/pv.
Aikaisemmin olen käyttänyt siemeniä näkkärin valmistuksessa. Vaihtelun ja kokeilunhalun vuoksi tein pienen vanukas-satsin, reseptin googletin netistä:
4 rkl chiansiemeniä
3,5 dl kauramaitoa (tai soijamaitoa/kookoskermaa/maitoa/tuoremehua...)
1 tl hunajaa
Sekoitetaan ainekset. Siemenet turpoavat 15 minuutissa ja ne turpoavat ainakin 12 kertaiseksi. Vanukasta pitää sekoitella turpoamisen aikana pariin otteeseen, sillä muuten siemenet paakkuuntuvat. Tästä saa myös mainiota suklaavanukasta lisäämällä tummaa kaakaojauhetta/raaka-kaakaota. Kehon muokkaajat voivat tehdä tästä vielä superimpaa lisäämällä proteiinijauhetta.
Todella helppoa. Jotkut eivät pidä sammakonkutumaisesta koostumuksesta, mutta minun mielestäni se on ihana. Aion syödä tätä aamupalaksi marjojen kanssa.
Piti tietenkin mitata, miten paljon 15 g chian-siemeniä on. Se on n. 2 rkl, eli lähes 2 dl valmista vanukasta.
SIEMENIÄ SALAATTIIN
Pidän myös kovasti auringonkukan ja kurpitsan paahdetuista ja suolatuista siemenistä. Lisään niitä salaatteihin, ruokiin ja jopa leivän päälle. Näistä saa runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja. Paahtaminen antaa siemenille herkullisen maun.
HA HA HA - HALLOWEEN SAIPPUA
Tein viimekesänä kanervankukkasaippuoita. Värjäsin massan öljyyn uuttamallani värimataran juurella ja lisäsin puolen kilon erään pari kourallista kuivattuja viimevuotisia kanervankukkia. Muottiin laitettaessa massa näytti erehdyttävästi jauhelihakastikkeelta, ja arvelin että mitähän tästä oikein tulee. Massan kovettuessa väri vaaleni ja lopulta saippuat olivat lähes ihon värisiä. Kun poistin palat muoteista, puolipallot muistuttivat kiusallisesti ihan tisuja ... Painelin saippuoitten pintaan leimasimella tekstit ja tilanne korjaantui hieman. Ajattelin että tästähän tuli mainio suihku/käsienpesusaipua. Kyllä, saippua on sopivan kova, vaahtoaa hyvin ja pesee tehokkaasti.
Chia on nykyään ihan ruokavalion kulmakivi :) Se menee aamulla rahkan ja marjojen kanssa ja illalla smoothiessa. Miten ennen osasi elääkään ilman sitä?
VastaaPoistaOon itsekin tykästynyt siihen nyt kovasti. Aika uusi tuttavuus, mutta syön useita kertoja viikossa, helppoa ja hyvää. Chian siemenet lasketaan kuulemma eräässä tunnetussa (Jutta) dietissä rasvoiksi, eli se on varmasti hyvin energiapitoista.
VastaaPoista