torstai 19. tammikuuta 2017


MANTELIÖLJYSAIPPUAA 


KASVOILLE
Kaapista löytyi 3 pulloa pian ylipäiväyksen menevää manteliöljyä, joten täytyi keksiä niille pikaisesti käyttöä. Lisäksi sieltä löytyi vino pino mica-väri pussukoita, jotka nekin olisi hyvä käyttää joskus pois. Kehittelin sitten soapcalc-laskurin avulla kasvosaippuan, jossa on runsas ylirasvoitus. Manteliöljy on nestemmäistä, kirkasta ja tuoksutonta, hellävaraista iholle. Risiiniöljyä laitoin vaahtoavuutta lisäämään. Kookosrasvan ja palmuöljyn tarkoituksena oli saada saippuaan kovuutta ja vaahtoavuutta.
Tälläkertaa en hakenut naturellia vaikutelmaa, vaan käytin kaappien ylijäämiä pois. Niinpä saippuassa on reilusti sekä väriä että tuoksua.

KAURA-MANTELIÖLJY KASVOSAIPPUA 

20% YLIRASVOITUKSELLA

500 g manteliöljyä
100 g risiiniöljyä
200 g kookosrasvaa
200 g munkinpaistorasvaa
115 g lipeää
380 g kauramaitoa
sinistä ja oranssia mica-väriä oliiviöljytilkkaan sekoitettuna
sinkkioksidia ja kaoliinisavea vesitilkkaan sekoitettuna
20 ml Baby powder-tuoksuöljyäLempimuoteikseni ovat muodostuneet silikoninen halkomuotti ja springlestuubit. Minulla on parikymmentä erilaista silikonimuottia, mutta swirlaukset näkyvät parhaiten, kun saippuasta saa leikkauspinnat näkyville.
Värivalinnat eivät nyt menneet ihan nappiin. Saippua näyttää valmiiksi vanhalta ja tunkkaisilta, lisäksi Baby powder on perinteinen vanhanajan saippuan tuoksu. Halusin saippuan pohjaväriksi valkoisen, mutta koska nesteenä on kauramaitoa, sinkki- tai titaanioksidia olisi pitänyt olla paljonpaljon enemmän. Tai no, oikeastaan luulen että nuo valkoiset homeen näköiset alueet ovat  kaoliinisavea ja sinkkioksidia, joka on jostain syystä "kokkaroitunut".  Saippua lämpeni muoteissa ja varmaan geeliytyi hieman, vaikka pyrin sitä välttämään viemällä muotit aluksi ulos lumihankeen muutamaksi tunniksi.  Saippuamassan geeliytyessä sinkki- ja titaanioksidi ei asetu toivotunmukaiseksi tasaiseksi vaaleaksi väriksi vaan menee rumiksi juoviksi. 


Saippua oli taas, minulle tuttuun tapaan, liian pehmeää leikattavaksi. Paloissa on paljon pieniä ilmakuplia. No, tämmöistähän tämä on; asioita pitää välillä opetella yrityksen ja erehdyksen kautta. Kunhan saippua tuosta kovenee sipistelen sitä vielä, ehkä saan siitä huolitellumman näköisen. Toivottavasti saippua vaalenee kypsyessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti