perjantai 19. toukokuuta 2017

PYYKINPESUAINEMeidän perheessä pestään paljon pyykkiä. 7 kg:n kone pyörähtää käyntiin keskimäärin kerran päivässä. Niinpä meillä menee paljon myös pyykinpesuainetta. Pesuaine on toiminut hyvin, pyykistä on tullut puhdasta ja kone on toiminut moitteettomasti. Mutta omaatuntoa nakertaa se, että pesuaine siältää paljon aineita jotka kuormittavat luontoa. Käyttämämme aine on tavallista värilliselle pyykille tarkoitettua pesuainetta ja siitä löytyy niin zeoliittia, polykarboksylaatteja kuin fosfaattia yms. 
Zeoliittia käytetään pesuaineissa vedenpehmentimenä. Se on epäorgaanista, hienojakoista, synteettisesti valmistettua savenkaltaista ainetta, joka voi kertyä pesukoneeseen ja huuhtoutua huonosti tekstiileistä, jos pyykkiä ei pestä oikein. Jos pesuaine ei huuhtoudu täysin vaatteista, pyykkiin jää vaaleita rantuja, ja zeoliitti menee tekstiilien kuitujen sisään linkousvaiheessa, minkä jälkeen sitä on erittäin hankala saada pois vaatteista. Jos zeoliittia kertyy koneeseen, pesukone haisee tunkkaiselta, putket tukkeutuvat ja laakerit kuluvat.

Fosfaattia käytettiin pitkään pyykinpesuaineissa vedenpehmentäjänä. Sen käyttöä vähennettiin yleisesti jo 1990-luvulla ympäristösyistä, koska fosfori on yksi ympäristöä kuormittavista ravinteista ja osaltaan vaikuttaa vesistöjen rehevöitymiseen.

Eräät pyykinpesuaineen ainesosat ehkäisevät tekstiilien harmaantumista estämällä irronnutta likaa laskeutumasta takaisin vaatteelle. Harmaantumisen estäjinä toimivat mm. CMC eli karboksimetyyliselluloosa ja polymeerit, kuten polykarboksylaatit. Osa harmaantumisen estäjistä hajoaa biologisesti. CMC on huonosti biohajoava.PYYKKISAIPPUA


Valmistin pyykinpesusaippuaa, jonka respti on hyvin yksinkertainen. Rasvana käytin pelkästään kookosrasvaa eikä saippuaan tullut laisinkaan ylirasvoitusta. Rasvan lisäksi saippuaan tuli vain vettä ja lipeää. Valmiin saippuan raastoin pienellä terällä ja lisäsin saippuaraasteen painon verran soodaa. Soodaa on suositeltu useissa lähteissä käytettäväksi pyykinpesuaineen "jatkeena", sillä se puhdistaa pesuainejäämiä ja raikastaa pesukoneen rummun. Raasteseos on vitivalkeaa, ilmavaa ja siinä on aavistuksenomainen raikas tuoksu, vaikkei tuoksuaineita ole lisätty.

Resepti:
500 g kookosrasvaa
n. 200 g vettä
91 g lipeää
-> saippuoitumisen ja raastamisen jälkeen
500 g ruokasoodaa

Kookosrasva sulamassa
Lipeä mitataan grammalleen


Massa kovettuu nopeasti ja nyt kun olen tehnyt pyykinpesuainetta kahdesti, on massa kuumentunut kummallakin kerralla halkomuotissa niin että se on lohkeillut ja heiman kuuma saippuamassa on tursunnut halkeamasta. Ensimmäisellä kerralla näin kaiken omin silmin. Kun massa lepäsi halkomuotissa näin sen kovettuneeseen pintaan syntyvän kapean repeämän josta alkoi pursuta pieni kankea saippuapötkö, aivan kuin vaseliinia olisi puristettu tuubista. Pötkö nousi pystysuoraan ylös, kaartui kiekuralle kysymysmerkiksi ja kaatui saippuahalon päälle. Se näytti suorastaan huvittavalta. Tässä vaiheessa otin pätkän videota kännykälleni ja kiikutin muotin kiireenvilkkaa ulos. Poistin puisen, lämpöä eristävän tukimuotin silikonisen päältä. Kun saippua näytti rauhoittuneen, vein sen jääkaappiin jatkamaan kovettumistaan. Muutaman tunnin päästä saippua olikin jo täysin kovettunut.

Saippuan ylikuumeneminen
Saippuaa oli helppo raastaa, sillä se oli lähes kivikovaa
Valmistamani pyykinpesuaine on toiminut oikein hyvin. Tuosta reseptin satsista riittää pesuainetta n. 20-30 koneelliseen (huom! 7 kg:n kone). Pyykki pn puhdistunut ja kone toimii ongelmitta. 
Toki saippuakin on hieman ongelmallinen pyykinpesuaine. Teknokemian yhdistyksen sivuilta löytyy pesuainesanasto - sivu, jossa kerrottiin:

"Ennen synteettisiä tensidejä pesuaktiivisena aineena käytettiin saippuaa, jota valmistetaan kasvi- tai eläinrasvoista lipeän avulla. Saippua on erittäin herkkä veden kovuudelle ja muodostaa helposti kalkkisaippuaa, mikä on saippuan suurin heikkous. Siksi saippuan tilalle pesuaineisiin ovat  tulleet synteettiset tensidit. Nykyisin pesuaineisiin lisätyn pitkäketjuisen saippuan tehtävä on lähinnä toimia vaahdonestoaineena." (Tenokemian yhdistys RY)

Ajattelen, että soodan käyttö ennaltaehkäisee tai minimoi saippuan aiheuttamat mahdolliset  kalkkijäämät. Koneen kunnossa pysymisen vuoksi pesen noin joka kymmenennen koneellisen tavallisella pyykinpesuaineella. Ehkäpä näillä toimilla rasitamme luontoa hitusen vähemmän kuin entisellä tyylillä.


Somat tiskisaippuat
Tein samalla pyykkisaippuan ohjeella astianpesuainetta sillä erotuksella, että lisäsin massaan appelsiinin- ja greipin eteeristä öljyä. Siitä johtuen saippuakukissa on hento kellertävä väri, ja ihana tuoksu. Yksittäismuoteissa saippua ei ylikuumentunut, vaikka selkeästi lämpeni.
Saippuan asettelin tiskialtaan reunalle vettä läpäisevän saippua-alustalle ja alustan lasikippoon ja siitä sitten märällä tiskiharjalla hankaamalla ja vaahdottamalla otan pesuainetta käsin pestäville yksittäisille astioille. Suurimman osan tiskeistä pesemme koneessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti