lauantai 15. heinÀkuuta 2017

KESÄN HORTOILUA

đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±đŸŒ±

Kolmas rakas harrastuksen kotikosmetiikan ja ompelun lisĂ€ksi on villivihannesten kerÀÀminen ja sĂ€ilöminen. TĂ€tĂ€ harrastusta voi kutsua monella nimellĂ€ mutta mun suosikki on hortoilu. 

Raija ja Jouko KivimetsĂ€ ovat uranuurtajia tĂ€llĂ€ alalla suomessa, he ovat kirjottaneet kirjoja, kurssittaneet ja opettaneet suomalaisia hortan saloihin (espanjaksi horta = villivihannes). Keittiömestari  Sami Tallberg on tuonut tĂ€tĂ€ ilosanomaa suuremman yleisön tietoisuuteen, kuten myös villivihannes asiantuntija Heikki Ruusunen. Villivihannekset ja "hippi-hortoilu" on trendikĂ€stĂ€, ja se on hyvĂ€ se! Itse innostuin hortoilusta jo lĂ€hes kymmenen vuotta sitten, silloin siitĂ€ ei vielĂ€ ollut muotia ja aiheutin ihmetystĂ€, silmien pyörittelyĂ€ ja pÀÀnpudistuksia kaveripiirissĂ€ni. Olin jonkin sortin hörhö. Nuukuuteen ja niukkuuteen pakosti oppineena perheenĂ€itinĂ€ (iso perhe ja iso talolaina yhdistettynĂ€ pieniin tuloihin) saimme kivasti sĂ€rpimen jatketta luonnon antimista. Kun asiaan perehtyi tarkemmin, mikĂ€ aarreaitta omalta tontilta ja lĂ€himetsiköstĂ€ löytyikÀÀn. Voi onnea ja autuutta! Superfoodia, hyvÀÀ ja kaunista ja tĂ€ysin ilmaista! Toki marjoja ja sieniĂ€ kerĂ€tÀÀn loppukesĂ€llĂ€ ja syksyllĂ€, mutta tĂ€mĂ€ horta-kausi jatkuu kevÀÀn alusta lumen tuloon saakka. Onnekseni myös ukkokultani on ollut innostunut asiasta alusta saakka. HĂ€nen ansiostaan syömme kotona paljon herkullista kasvisruokaa, myös villivihanneksia.  

Ravintola-alan ihmisenĂ€ mieheni on hankkinut minulle vĂ€yliĂ€ lisĂ€tienesteille. Parina vuotena olen kerĂ€nnyt villivihanneksia myytĂ€vĂ€ksi - sitĂ€ ennen kĂ€vin kahden pĂ€ivĂ€n kurssin, joka pĂ€teivöittÀÀ muutaman yleisimmĂ€n villivihanneksen "kauppa-kerÀÀjĂ€ksi". Dokumenttina siitĂ€ minulla on pieni passi, jota voin tarvittaessa nĂ€yttÀÀ viranomaisille. 

TÀnÀ vuonna kesÀlomani alkoi kesÀkuun alussa ja viikon pituisella pÀivittÀisellÀ villivihannesten kerÀÀmisellÀ ja myyntikuntoon kÀsittelemisellÀ. KerÀsin 15 kg hortaa 1200 hlö.n tapahtumaa varten. Saatte uskoa, ettÀ se on paljon! Tapahtumassa oli villivihanneksia niin alku-, pÀÀ- kuin jÀlkiruoassakin. KerÀsin horsmanversoja, suolaheinÀÀ, kÀenkaalia, nokkosta, voikukkaa, siankÀrsÀmöÀ, vuohenputkea... ja syötÀviÀ kukkia koristeeksi; mm. puna-ailikkia, voikukkia, orvokkeja. Kasvit olivat vielÀ pieniÀ sieviÀ versoja ja maku parhaimmillaan.

Puna-ailikki on kaunis ja herkullinen. Kukintakausi on pitkÀ. Meden tÀyttÀmÀt kukat ovat makeita. Makea tuoksu ja maku sÀilyy myös kuivatessa sitÀ tee-aineksiksi.
Tuon urakan jÀlkeen meni lÀhes kuukausi, etten jaksanut ajatellakaan hortoilua, mutta tulihan se into lopulta takaisin, kun nÀin suosikkipaikkani tÀydessÀ kukkaloistossaan. Tosiaan, minulla on yksi mainio vakiopaikka. Se on syrjÀssÀ, hiekkatien pÀÀssÀ oleva hiekkakumpare-alue, jossa kasvaa lÀhes kaikkia niittykasveja. KerÀsin itselleni kukkia rohdos- ja teeainksiksi. Kuivasin pihasauniota, siankÀrsÀmön kukkia, apilaa, ja puna-ailikkia.

Sitten tuli uusi työtilaus; tĂ€nÀÀn kerĂ€sin kaksi sylillistĂ€ syötĂ€viĂ€ kukkia erÀÀseen toiseen suureen tapahtumaan. TĂ€llĂ€ kertaa kerĂ€sin pĂ€ivĂ€nkakkaroita, puna-, alsike- ja valkoapilaa, vuohenputkea, niittysuolaheinĂ€n kukintoja, siankĂ€rsĂ€möÀ, horsmaa ja saunakukkaa. SekĂ€ kilokaupalla nokkosta. 

Aa ettĂ€, mie tykkÀÀn nĂ€istĂ€ 💓 Puna-apila on makea ja sisĂ€ltÀÀ paljon proteiinia sekĂ€ kasvi-estrogeenia. Sopii oikein hyvin naisihmiselle.
Olen sÀilönyt puna-apilan terÀlehtiÀ pakastamalla - kÀytÀn sitÀ sitten talvella mm. salaatteihin ja smootieihin. LisÀksi olen kuivannut kokonaisia kukintoja rohdos- ja teeaineksiksi.




Lempipaikassani kasvaa runsaasti myös kaunista, mutta myrkyllisyyden takia hyödytöntĂ€ lupiinia. 






IHANA IHASTUTTAVA PIHASAUNIO

Sain ystĂ€vĂ€ltĂ€ni valtavan mÀÀrĂ€n aromikasta nappulakukkaa. Kolme isoa paperikassillista rehevÀÀ, luomumansikkapellon "rikkaruohoa".  Pihasaunio on ehdottomasti yksi suosikeistani. 

Rohdoksena pihasaunio vastaa kuuluisampaa sisarkasviaan kamomillasauniota. Se auttaa lĂ€hes kaikkiin vaivoihin :) 
TeenĂ€ rauhoittaa Ă€rtynyttĂ€ vatsaa, auttaa univaikeuksiin, rauhoittaa mielialaa, helpottaa kuukautiskipuja ja vauvan koliikkia (pari teelusikallista) 
HöyryhengitettynĂ€ flunssaan, yskÀÀn, ontelotulehduksiin 
SuuvetenĂ€ ientulehdukseen 
Ulkoisesti ihon hoitoon, pikkuhaavoihin, ihottumaan, auringonpolttamalle iholle, perĂ€pukamiin, ruusufinniin ja akneen. 
SiitĂ€ voi olla apua nivelkivuissa ja hermostoperĂ€isissĂ€ kivuissa. 
- LÀhteenÀ kÀytetty Henriette Kress "KÀytÀnnön lÀÀkekasvit 2"-




KĂ€sittelen villivihannekset lĂ€hes aina siten, ettĂ€ liotan niitĂ€ pari tuntia kylmĂ€ssĂ€ vedessĂ€. Poikkeuksena kuivattavat kukat. 
KylmÀssÀ kylvyssÀ kasvit puhdistuvat ja ötökÀt nousevat pinnalle. Sitten kuivailen enimmÀn kosteuden pois pyyhkeillÀ. SÀilöin osan pihasaunioista laittamalla ne varsineen pÀivineen vakuumiin ja pakastamalla tuoreeltaan. SiitÀ saa mm. mainiota siirappia, joka on huippuhyvÀ makupari mansikan kanssa.






Osan kuivasin, aion juoda talven aikana litroittain pihasaunioteetĂ€, ajattelin hauduttaa tĂ€tĂ€ myös kasvo- ja suuvedeksi. 

 Kuivaamista ennen nypin/leikkasin saksilla lehdet ja kukat irti varsista.



Kasvikuivurin hankin vuosia sitten alennusmyynnistĂ€, taisi maksaa vĂ€hĂ€n alle 40€. ErittĂ€in kannattva ostos. Ajoittain kuivuri töhöttÀÀ pĂ€ivĂ€kausia lĂ€hes taukoamatta. Hyvin on kestĂ€nyt kovaa kĂ€yttöÀ.



Kuivattu pihasaunio tuoksuu ja maistuu voimakkaasti. Olen nyt juonut pari litraa uutta saunioteetÀ ja se on hyvÀÀ. VÀlillÀ pureskelen pari kuivaa kukkaa, se raikastaa tehokkaasti hengitystÀ.

 
Jos haluaa kÀyttÀÀ villivihanneksia tuoreeltaan ja on tullut kerÀttyÀ enemmÀn kuin yhdellÀ kerralla voi kÀyttÀÀ, vihannekset pysyvÀt tuoreina helposti viikon, kun kÀÀrii ne kylmÀvesi-liotuksen jÀlkeen kostean pyyhkeen sisÀÀn, laittaa kÀÀrön pussiin ja kylmÀÀn. MeillÀ on onneksi kellari johon mahtuu kerralla enemmÀn - myös ne myytÀvÀt villivihannekset.
Pihasaunio kestÀÀ pyyhekÀÀrössÀ tuoreena oikein hyvin, mutta esim. vuohenputki on paljon arempi.





Nokkosta kerĂ€tessĂ€ leikkasin saksilla vahingossa hanskaan pienen palkeenkielen. Onneksi en leikannut palaa sormesta😏. Vaan pÀÀsivĂ€tpĂ€ nokkoset pistelemÀÀn pienestĂ€ reiĂ€stĂ€ ja sormeen ilmestyi kirveleviĂ€ ja kutiavia vesirakkuloita. TĂ€hĂ€nkin auttaisi varmaan pihasauniohaude. Pihalta löytyi kyllĂ€ reilusti vesiheinÀÀ, vesiheinĂ€murskaa ihottuma-alueelle ja jopa helpotti.

1 kommentti: