sunnuntai 16. lokakuuta 2016


EMULSIOVOITEEN VALMISTUSTA


Olen tehnyt useamman erän emulsiovoiteita, ja nyt voi sanoa että tämä homma on alkanut luonnistua. Viimeisin satsi toimii omalle, herkälle, ongelmaiselle keski-ikäiselle iholle täydellisesti. Eihän näiden värkkääminen ihan halpaa hupia ole, mutta myös hyvät valmiit voiteet ovat hinnakkaita. 
Emulsiovoiteen valmistus vaatii jo perehtymistä ja tarkkuutta toisin kuin helppojen salvojen ja huulirasvojen tekeminen.
Koska olen luonteeltani himphamppu, huithapeli ja homsantuusa,  näiden valmistaminen on kasvattanut vähän toisenlaiseen toimintamalliin :)

Emulsiovoiteen perusresepti:
170 g vesi
60 g   rasvat/öljyt
15 g   emulsiorakeet
2 g     säilötäaine
ns. tehoaineet

Vedestä osan voi korvata erilaisilla vesiliukoisilla nesteillä l. hydrolaateilla, kuten kukkaisvedellä (kamomilla-, laventeli-, ruusivesi jne), aloeveralla, glyseriinilla, natriumlaktaatilla, sorbitolilla...
Rasvoina voi käyttää erilaisia öljyjä ja kasvirasvoja vaihdellen sen mukaan, kuinka rasvaista ja hoitavaa voiteesta haluaa, esim. kookosrasvaa/-öljyä, kaakao-, mango-, karite-, kahvi-, avokadovoita, manteli-, aprikoosinsiemen-, jojoba-, arganöljyjä, näitähän riittää. 
Lisukkeina eteerisiä öljyjä, tuoksuöljyjä, hyaluronihappoa, E-vitamiinia, kauraproteiinia, vehnänalkioöljyä yms. ihan omien tarpeiden mukaan.
Itse käytän pienen määrän kasvipohjaista säilöntäainetta. Ilman sitä voide säilyy hyvänaä ainoastaan pari viikkoa.



Kuvasarjassa viimeisin emulsiovoiteeni vaihe vaiheelta:



Emulsio on rasvan ja nesteen seos. Emulsio-ihovoiteen teossa  puhutaan vesifaasista ja öljyfaasista. Mittaamisessa täytyy olla tarkka, ainekset miataan grammalleen, ja lisukkeet vielä 0,1 g:n tarkkuudella. Öljyfaasiin tulee öljyt ja rasvat, emulgaattori (tässä BTMS-emulgaattotia, kasvipohjainen) joka tekee emulsiosta pysyvämmän, antaa sileyttä ja silkkisyyttä.  Rasvoina tällä kertaa mango- ja kaakaovoi, kookos-, jojoba- ja arganöljy.
Edessä teräksisessä mittakipossa öljyfaasi vesihauteessa ja takana olevassa pienessä kattilassa veisfaasi. Tässä vesifaasissa on vettä ja glyseriinia. Molemmat faasit lämmitetään 80 asteisiksi ja pidetään tässä lämpötilassa 20 min. ajan. Tarkoituksena on tuhota mikrobit ja saada emulsiosta puhdasta ja kestävää.
Lisukkeet valmiiksi mitattuna odottamassa emulsion valmistumista ja jäähtymistä. Lohkot isommassa teräsmitassa ovat jäistä hyaluronihappoa.  Hyaluronihapon olen tilannut jauhemmaisena suomalaisesta nettikaupasta. Ohjeen mukaisesti olen liuottanut jauheen steriiliin veteen ja pakastanut, sieltä sitten lohkon jäisestä levystä sopivan kokoisia paloja voiteisiini.  Suositus on että hyaluronihappon määrä on 2-20% voiteesta. Kuten näkyy, nyt käytin hyaluronihappoa reilusti.
Pienessä teräsmitassa on mm. E-vitamiinia, kauraproteiinia, karoteeniöljyä, ruusunsiemenöljyä ja GF-phen säilöntäainetta. Kaikki mitattuna 0,1 g:n tarkkuudella - sitä varten käytän pientä koruvaakaa.
Kun faasit ovat olleet tarpeeksi kauan 80 asteen lämpöisinä, ne yhdistetään saman lämpöisinä toisiinsa, öljyfaasi ohuena nauhana vesifaasiin. Sekoittamiseen käy hyvin vaikka haarukka, mutta itse hifistelen maidonvaahdottajalla. Lämpömittari on kokajan emulsiossa, jotta osaan lisätä herkät lisukkeet oikeassa lämpötilassa, n 30 asteessa. Muutoin hienot vaikuttavat aineet haihtuvat höyrynä ilmaan. Lopuksi voi lisätä halutessaan joko eteeristä öljyä tai kosmeiikkalaatuista tuoksuöljyä. Tästä erästä tein puolet tuoksuttomana ja loppuun lisäsin lootuksenkukka-tuoksuöljyä.
Purkit odottavat sievässä rivissä valmiina. Nämä ovat PET-muovia ja suht halpoja lasisiin verrattuna. Tilavuus on 50 ml. Koska tilasin aikoinani ison erän näitä söpöjä purkkeja, käytän ne loppuun. Mutta sen jälkeen pitäydyn lasipurkeissa ekologisuuden vuoksi.
Valmiit voiteet, kannet paikoilleen ja jääkaappiin käyttöä odottamaan. Säilyvät ainakin pari kuukautta priimana huoneenlämmössä, jääkaapissa kauemmin. Ajanoloon voi käydä niin, että öljy ja vesi erottuu toisistaan. Kellertävä väri tulee karoteeniöljystä.
Tämä voide on lempparini tähänastisista ja teen samaa varmasti uudelleen.













Tarkkaa reseptiä ihanasta ihmevoiteestani en anna, sillä se saattaa olla joskus arvopaperi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti