torstai 27. lokakuuta 2016


TÄSTÄ SYYSTÄ OLEN "KOTIKEMISTI"



Omaan erittäin hankalan ongelmaihon. Välillä ilmaantuu kipeitä hormooninäppylöitä ja välillä iho hilseilee kuivuuttaan, tai oikeastaan nämä tapahtuvat samanaikaisesti; kyse on siis pintakuivasta,  näppyläisestä ihosta. Aaargh!!! Varsinaiset ongelmat taisivat alkaa ensimmäisen raskauden myötä. 
Olen hoitanut ihoani mitä moninaisimmilla tuotteilla ja lääkkeillä. Käytössä on ollut milloin apteekin kosmetiikkaa, milloin halpis-rasvat/meikit, milloin hienot kalliit merkkikosmetiikan tuotteet. Välillä olen syönyt pitkiä antibiootti-kuureja jne. Eipä juuri apua ole mistään ollut, tai no, antibiooteilla iho on parempi, mutta vointi muutoin huonompi. Iho-ongelmien syyt lienee hormoneissa, ruokavaliossa, stressissä, kuona-aineissa... tai vaikka kuun asennossa - ihoni reagoi kaikkeen.  Itse uskon, että myös gluteeni ja hyvien rasvojen riittämättömyys aiheuttavat ongelmia, sekä paljon puhuttu sokerin aiheuttama matala-asteinen tulehdusreaktio elimistössä. Ruokavaliotani olen pikkuhiljaa muuttanut siten, että vältän sokeria ja vehnää sekä maitoa. Olen lisännyt proteiinia ja hyviä rasvoja. Täytyy myöntää, että aika-ajoin otan hiilari-överit syömällä esim. sipsejä tai pastaa/riisiä oikein kunnolla. Karkit, pullat ja leivokset  olen lähestulkoon jättänyt (joskus, harvoin syön karkin asemasta muutaman taatelipallukan). Paino on tippunut hissukseen 8 kg,  vielä saisi tippua saman verran lisää. Lisäksi olo on luonnollisesti parempi :)
Kun aloin tehdä kotikosmetiikkaa, iho-ongelmat eivät suinkaan lakanneet siihen. Ei taikaiskua tai ihmeparanemista, mutta ehkä vaivat ovat vähän lievempiä ja ajoittain iho on oikein hyvänäkin. Kotikemistin homma vaan on niin kivaa, kaikki siihen liittyvä suunnittelusta toteutukseen ja tietenkin valmiiden tuotosten käyttöön tuntuu mukavalta. Lisäksi, ainakin kuvittelen että olen lähempänä luontoa, tämä on ekologisempaa ja taloudellisempaa. Muutama tuttu on antanut hyvää palautetta lahjoittamistani tekeleistä, joten ei tämä huono harrastus ole ollenkaan. Suosittelen kaikille.



HELPPO KUORIVA KASVONAAMIO


Tämän yksinkertaisempaa voi tuskin ollakaan. Tarvitaan vähän hunajaa ja kanelia, sotketaan tahnaksi ja levitetään kasvoille. Annetaan vaikuttaa 5-15 min ja huuhdellaan lämpimällä vedellä pois. Hunaja on antiseptinen ja kosteuttava. Kaneli muuttuu seoksessa rakeiseksi ja kuorii ihoa. 
Tuoksuu aivan ihanalle, eikä haittaa jos vaikka menee vähän suuhunkin.
Kanelin sijasta toimisi varmaan myös kahvinporot.





ITUSIA


Sillointällöin kasvattelen ituja, lähinnä sinimailasta ja mung-papuja. Sinimailanen vaan on semmoinen pirulainen, että vaikka kuinka yritän kasvattaa sitä kohtuulleisen määrän kerrallaan, niin aina sitä tuntuu tulevan lopulta puoli kuutiota. Hyväähän se on, mutta kiirettä pitää että ennättää syödä ennenkuin menee pahaksi. Tässäkin otin alunalkaen 2 rkl siemeniä kasvatettavaksi, mutta lopulta sitä oli varmaan 5 litraa. Tässä idut ovat uunipelleille leviteltynä väriä saamassa.  Auringonvalo antaa lehtivihreän pienille sirkkalehdille. Sitten idut purkkiin ja jääkaappiin. Huuhdellaan päivittäin, niin säilyvät kauemmin. Meillä syödäänkin lähipäivinä ituja salaatissa, wokissa ja ihan sellaisenaan.
Saa jälleen työkaverit ihmetellä, että mitä se nyt taas toi evääksi :)




4 kommenttia:

  1. Ihana ja mielenkiintoinen blogi sinulla. Joskus minäkin vielä teen emulsiovoidetta ja deodoranttia, saippuaa olen tehnyt muutaman kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti. Emulsiovoiteen tekeminen ei tosiaankaan ole vaikeaa, kun vaan varaa ja mittaa kaiken valmiiksi ja muistaa sekoittaa veden ja öljyt samanalämöisinä. Ei kun rohkeasti kokeielmaan.
      Mutta kaikkein mukavinta on saippuan teko :)
      Tsemppiä <3

      Poista
  2. Kiitos hyvästä blogista ja: samoin on mulla on iho-ongelmat hellittäneet kun olen korjannut syömisiäni. Voisin jatkaa melkein loputtomiin tämän muutoksen kehumista, kuinka nukkumisetkin parani jne. On se vaan uskottava että ruokavalio vaikuttaa koko kroppaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täsmälleen samaa mieltä. Niin, ja yks tosi tärkee on D-vitamiini, jota meidän täällä suomessa pitää ottaa purkista, ja riittävän isot määrät (50-100 mikrogrammaa/pv).

      Poista