lauantai 15. lokakuuta 2016


Olen saippuahippi




Se on nimi, jonka teini-ikäiset lapseni antoivat minulle, kun innostuin kotikosmetiikasta noin vuosi sitten. Itse pidän saippuahippi-nimitystä arvossa ja kannan sitä ylpeydellä. 

Noin vuosi sitten tapahtui herääminen, joka johti myös tekoihin. Olin jo kauan pohdiskellut, ajatuksen tasolla, millaista kemikaalikuormaa ihmiset ja ympäristö kantavat jo pelkästään henkilökohtaisella kosmetiikan käytöllä. Onko mitään keinoja, millä tuota kuormaa voidaan keventää - muutakin kuin kosmetiikan käytön lopettaminen ja muuttuminen metsäläiseksi. Alkoi surffailu netissä ja kirjastossa, ja tottatosiaan - tapahtui ahaa-elämys; se on mahdollista! Siispä olen tehnyt itse voiteeni, saippuani, hammastahnani, deo-sticit yms. 

Juu, aluksi tapahtui muutama surkea epäonnistuminen, ja sain aikaisesi käyttökelvottomiakin tuotoksia. Lisää perehtymistä aiheeseen ja jo alkoi tulla käyttökelpoista tavaraa. Nyttemmin, itseäni, perheenjäseniäni ja ystäviäni koekaniineina käyttäen olen saanut aikaan muutaman oikein hyvän tuotteen, omilla resepteillä. Eikä se niin kauhean vaikeaa ole, tarvitaan hieman vaivannäköä, kärsivällisyyttä, tarkka gramma-vaaka, muutama raaka-aine ja aikaa. 







Tässä hassu, monen kommelluksen saippua. Aluksi tein avokadoöljy-spiruliinasaippuaa, jossa oli kirkkaansinisiä glyserinisaippuakiteitä (valmista glyseriini-saippuamassaa), se näytti ihan kauhelta. Niinpä poistin glyseriinikiteet, pyörittelin vielä pehmeistä saippuapaloista pikkupallukoita ja tein uuden valkoisen perussaippuamassan (kookosrasva, oliiviöljy, lipeä ja vesi) ja pudottelin pallukat maitotölkkimuottiin valuttamani massan päälle. Tuli oikein ihana saippua, jota käytän itse nyt suihkusaippuana. On hellävarainen, pesee ja vaahtoaa hyvin. Ja nyt käytössä kuluneena se on kaunistunut entisestään. Suihkussa käydessäni ihastelen saippuaa ja saan siitä suurta iloa. Samalla tekniikalla aion tehdä saippuoita lisää. Eli erehdyksestä voi seurata jotain parempaa kuin alkuperäisestä aikomuksesta.




Manteliöljysaippua, joka nyt nököttää vessan lavuaarin reunalla. Käytän päivittäin useita kertoja. Kuviot tehty kulta-micaa käyttäen - mica-värit ovat jauhemmaisia, helppokäyttöisiä väriaineita. Kaikki kimalteleva kosmetiikka sisältää mica-värejä.






SYKSYN SAIPPUAT KYPSYMÄSSÄ


Nämä olen tehnyt syyskuussa -16. Annetaan kypsyä 4-6 vko:a Sitten ne ovat valmiita käytettäväksi. Vasemmalla ylellinen makadamiapähkinäöljy-saippua, keskellä vielä ylellisempi jojobaöljy-saippua kasvoille (korvaa kasvoveden ja puhdistusmaidon) ja oikealla rassaajan saippua joka puhdistaa tehokkaasti. Kahvinporojen ansiosta se vie käsistä myös  pahat hajut.


Joululahjat on kohta tehty. Itse pidän tästä kaurasaippuasta oikein paljon. Nesteenä käytin kauramaitoa ja lisukkeena jauhettuja kaurahiutaleita, jotka tuovat hieman kuorivuutta. Mitää keinotekoista väriainetta en ole laittanut. Väri on tullut prosessin myötä ja olen siihen tyytyväinen. Lisäsin tuoksuksi perinteistä Baby Powder-tuoksua. Tuoksuu puhtaalle ja raikkaalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti