keskiviikko 16. marraskuuta 2016

KAURA



Kaura on ollut yksi lempi-elintarvikkeistani jo kauan aikaa. Se maistuu hyvälle, on ravitsevaa ja lempeää vatsalle. Kiireettömien aamujen aamupalaksi syön usein kaurapuuroa. Aamuvuoroon mennessä en syö mitään, kun ei mikään kertakaikkiaan maistu klo 5-6 aamulla. Yhdeksältä sitten onkin jo kova nälkä, mutta töissä ei yleensä ennätä keitellä puuroja itselleen. Tuumasin, että kaurajogurtti olisi silloin mainio aamupala - ei tarvitse kuin ottaa purkki jääkaapista ja lappaa kitusiin, vaikka olisi kiire. Ohjeita googlettelin netistä. Ruokajuomana käytän pääasiassa vettä tai kauramaitoa, jonka olen tähän asti ostanut kaupasta. Se on hyvää, mutta kovin kallista. Kauramaidon tekeminen ei vaikuta olevan sekään vaikeaa, siispä päätin kokeilla itse.

Perinneruoat ovat slow-foodia parhaimmillaan.  Vaikka tekoprosessi kestääkin jonkin aikaa ja vaatii hieman ennalta suunnittelua ja kärsivällisyyttä, ne ovat yksinkertaisia valmistaa ja maultaan erinomaisia. Tämän mainion ohjeen löysin Karjalanliiton sivustolta:

"Kaurakiisseli oli tuttu ruokalaji koko Karjalassa. Pohjoisessa siihen käytettiin ohraa ja ruista ja silloin kiisseliä nimitettiin kiesakiisseliksi. Kiesa oli hapatettua kiisselin suurusta. Se valmistettiin antamalla kaurajauhojen käydä yön yli vedessä. Hapanleipäpala pantiin sekaan käymisen lisäämiseksi. Kiesa keitettiin huolellisesti kiisseliksi. Onnistuneesta kiisselistä tuli vaaleanharmaata ja kiiltävää, ei venyvää eikä liian sakeaa. Kiesakiisseliä tarjottiin Raja-Karjalassa jälkiruoaksi hunajan kera. Etelä-Karjalassa se oli pikemminkin arkiruokaa"
(Lähde: Karjalanliitto)

Pikainen kaurajuoma

1 litra vettä
2 dl luomukaurahiutaleita
Aineet sekoitetaan tehokkaassa blenderissä sekaisin. Pikakaurajuoma on heti valmista ruuanlaittoon käytettäväksi maidon asemasta.



Kaura-tyrni-mango Smoothie 

4 dl kaurajuomaa (ohjeessa luki 0,4 dl, mutta arvelen että siinä on painovirhepaholaonen)
1 dl kaurahiutaleita
luomubanaani
kourallinen mangokuutioita (pakastettuja tai tuoreita)
kourallinen tyrnejä

( Reseptit lainattu "Farmer to bee" blogista)





Oma sovellus kaura-jogurtti reseptistä
(mukaeltu yhdistelmä kiesakiisseli- ja "Farmer to bee" blogin ohjeesta):


1 litra vettä 
3,5 dl luomukaurahiutaleita 

4 kpl maitohappobakteeri kapselia avattuna
makeutus oman maun mukaan hunajalla tai sokerilla

marjoja tai hedelmien paloja



1. päivä: Annetaan hiutaleiden turvota vedessä yön yli. 
2. päivä: Surautellaan blenderillä hiutaleet hienoksi. 
Siivilöidään "mäski" pois (käytetään se mm. leivonnassa) ja lisätään kauraliemeen kahden maitohappobakteerikapselin sisältö. Annetaan happattua
taas yön yli huoneen lämmössä.  

3. päivä: Jogurtin alku on tässä vaiheessa vielä varsin nestemmäinen, mutta siitä kypsennetään kuumentamalla sakeaa - itse tein kypsennyksen vesihauteessa, jottei seos pääse palamaan pohjaan. Seoksen kypsyessä se muuttuu samettimaiseksi ja paksummaksi. Jäähdytetään ja lisätään taas parin maitohappobakteeri-kuorilon sisältö. Hapattamiseen voi käyttää maitohappobakteerivalmisteen sijasta myös hapanmaitovalmistetta (jogurtti, piimä) tai ruisleivän palaa. Tässä vaiheessa lisäsin makeutukseksi 2 rkl hunajaa, lisukkeeksi voi laittaa myös hedelmiä tai marjoja.  Kaurajogurtin annostelin lasipurkkeihin ja annoin jäähtyä  ja siirsin sitten jääkaappiin. 


Jos tykkää happamammasta jugurtista, voi jättää purkit pöydälle vielä yöksi tekeytymään ja laittaa kylmään jähmettymään vasta seuraavana aamuna.

Näin on kotitekoinen kaurajugurtti valmista. Parin päivän jääkaapissa olon jälkeen täysin jähmettyneenä se on todella herkullista. 


Tässä käyttämäni maitohappobakteeri-valmiste.




Ihanan samettinen koostumus.
Kypsennys vesihauteessa



Makeutukseksi hunajaa
Koostumuksesta tuli oikein hyvä, ei ollenkaan limainen tai venyvä. Makeutta tuli yllättävän paljon kahdesta lusikallisesta hunajaa. Happamuutta olisi saanut olla minun makuuni enemmän, joten seuraavalla kerralla joko laitan enemmän maitohappobakteeria tai kokeilen hiivatonta ruisleipää hapattamiseen.
Nam, eikun marjoja lisukkeeksi ja ääntä kohti.


8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Minkä merkkistä Maitohappobakteeria käytit ? Kuva ?

    VastaaPoista
  3. Lisäsin kuvan juttuun. Ihan apteekista ostettua perus-maitohappovalmistetta. Varmasti muutkin merkit käy.

    VastaaPoista
  4. Vitsi sulla on tullu tosta ihanan näköstä! Mä pistin nyt tän reseptin (variaation) testiin ku edelliset kokeilut ei ihan onnistunu - tuli sellast ihanaa harmaata, puoliks nestemäistä liuosta :D

    VastaaPoista
  5. Reseptissä lukee 4 maitohappobakteerikapselia ja sitten myöhemmin ohjeistuksessa, että 2 ... lienee tuo 4 oikea määrä :)

    VastaaPoista
  6. kauanko valmis jugurtti säilyy jääkaapissa?

    VastaaPoista
  7. Hei! Olisi reilua linkittää Farmer to Bee:n blogi, jos kerran suoraan kopioit reseptit sieltä.

    VastaaPoista