tiistai 1. marraskuuta 2016

SUIHKU- JA KASVOSAIPPUAA


Taas piti kokeilla uusia juttuja; mineraalivärien ja hiilijauheen käyttöä saippuassa. 
Luin aikaisemmin että mineraaliväreillä saa pienellä määrällä selkeitä, hehkuvia värejä jotka kestävät hyvin saippuoissa. Näitä samoja värejä kokeilin aiemmin mineraalimeikkivoiteen teossa. Tällä kertaa käytin mustaa rautaoksidia, vihreän värin antavaa kromioksidia, valkoista titaanioksidia ja lisäksi kulta-micaa. Yllätyin iloisesti siitä, että värit todella olivat puhtaita ja kirkkaita swril-kuvioidussa suihkusaippuassa, ainakin nyt kun saippuat ovat kovettumassa muoteissaan. Kasvosaippuaan käytin hiilijauhetta, jolla toivoin saavani pikimustia swril-kuvioita - ei tullut pikimustaa, ennemminkin tummanharmaata.



Suihkusaippua swril-tekniikalla


Tein kilon satsin (1 kilo rasvoja) ylellistä siuhkusaippuaa 5%:n ylirasvoituksella. Saippuan resepti, Saara Kuhan "Saippuakirja":sta:

200 g kookosrasvaa
100 g kaakaovoita
300 g palmuöljyä (luomu)
350 g oliiviöljyä
50 g risiiniöljyä
400 g vettä
138 g lipeää
värijauheet           
25 ml Tangeriini-tuoksuöljyä

Tällä reseptillä tulee hyvin vaahtoava ja oikein ihana saippua. (kts. saippuanteko-ohje "saippuan valmistus vaihe vaiheelta" - sivultani).

Tuoksuöljyn lisäsin kun massa oli kiisselivaiheessa. Tangeriini-tuoksu on makea ja sitruksinen. Tämä tuoksuöljy käyttäytyy hyvin saippuassa, ei jäsähdytä eikä värjää ja pysyy melko hyvin. Esim. kukkaistuoksut jäsähdyttävät saippuamassan lähes välittömästi. Se tarkoittaa sitä, että saippuoitumisprosessi kiihtyy ja massa kovettuu - massaa ei tahdo saada muottiin ja hienostuneiden swirl-kuvioiden aikaansaaminen on mahdotonta. Jotkut tuoksut värjäävät voimakkaasti, mm. vanilja värjää ruskeaksi, vaikka väri ei heti massassa näy, se muuttuu kypsymisen (4-6 vko) aikana. Joskus tämä ominaisuus on toivottu ja näin voi halutessaan tehdä kaksiväristä saippuaa, lisäämällä vain osaan massasta värjäävää tuoksuöljyä. Sitten on myös niitä tuoksuja, jotka haihtuvat muutamassa viikossa - kerran laitoin reilun määrän kurkku-tuoksuöljyä avokadoöljysaippuaani. Tuoksu hävisi tyystin jo parissa päivässä :(

Rauta-, kromioksidin sekä kulta-mica jauheet sekoitin kunkin omaan kippoon oliiviöljytilkkaan ja titaanioksidin pieneen vesimäärään. Saippuamassan jaoin neljään osaan; noin puolet massasta värjäsin titaanioksidilla ja lopun puolikkaan jaoin kolmeen yhtäsuureen osaan, jotka värjäsin kulta-micalla ja oksideilla. Valutin värjätyt massat vuorotellen pienen määrän kerrallaan kallellaan olevaan maitotölkkivuokaan (muotti nojasi toisesta päästään kirjapinoa vasten) ja lopuksi pyörittelin kuvioita, pari kiekura-kierrosta puutikulla muotin pohjaa myöten. Nyt saippua-halot pötköttävät muoteissaan kovettumassa huomiseen saakka. Mielenkiinnolla odotan, miltä leikatut saippuapalat näyttävät.


Ainakin tässä vaiheessa näyttää tosi hyvältä


Swril-kuvioitu kasvosaippua


Kasvosaippuan tehoaineina käytin hiilijauhetta ja kaoliinisavea. Tavoitteena on saada hyvin puhdistava saippua teini-iholle. Tällä kertaa tein reseptin itse, soapcalc-ohjelman avulla. Tuo ohjelma on englanninkielinen ja todella kätevä kun sitä oppii käyttämään. Ohjelma sisältää lipeälaskurin. Voin valita saippualle ylirasvoitusprosentin (kasvosaippuoille valitsen yl. 8-10%, käsi/suihkusaippuoille 5% ja palashampoolle 3%). Syötän laskuriin kokonaisrasvamäärän grammoina ja haluamani rasvat/öljyt prosenttiosuuksina - soapcalc laskee eri rasvojen painon sekä nesteen ja lipeän määrän. Ohjelma ilmoittaa mm. kovuuden, puhdistavuuden, vaahtoavuuden yms. viitearvojen avulla. Se ilmoittaa myös, jos oma kehittelemä resepti ei toimi, sillä kovien ja pehmeiden rasvojen kuuluu olla balanssissa jotta saippua on hyvä käytännössä. Laskuriin ei kannata aivan aina luottaa, esim. puhtaalle oliiviöljysaippualle se ilmoittaa saippuan olevan liian pehmeää eikä puhdistavuutta/vaahtoavuutta ole riittävästi. Oliiviöljy-saippua toimii mainiosti, se vaatii vaan huomattavasti pidemmän kypsymisajan - vuoden, tai jopa 2 vuotta - ennen kuin se on parhaimmillaan.

Kasvosaippuan resepti:
400 g oliiviöljyä
280 g kookosrasvaa
270 g sheavoita
50 g risiiniöljyä
134 g lipeää
380 g kauramaitoa
1 tl hiilijauhetta - liotetaan pieneen oliiviöljymäärään
1 rkl kaoliinisavea - liotetaan veteen
3 tl titaanioksidia - liotetaan veteen
Baby powder - ja eucalyptus/minttu tuoksuöljyä yht. 30 ml

Erotin massasta n 1/3 ja värjäsin hiilijauheella. Loppu-massaan lisäsin veteen liotetun kaoliinisaven ja titaanioksidin. Kauramaito teki massasta jälleen puuterin värisen valkaisevasta titaanioksidista huolimatta. Kypsymisen myötä väri saattaa vaalentua, tai sitten ei...


Huomenna pois muotista ja paloiksi

 HUOMISTA JÄNNITYKSELLÄ ODOTELLESSA :)


2 kommenttia: