keskiviikko 16. marraskuuta 2016


TAAS UUSI ERÄ PALASHAMPOOTA


Pakko myöntää, taidan olla koukussa saippuan tekoon. Se vaan on niin kertakaikkisen mukavaa :) Tätä höpelyyttä ei voi varmaan ymmärtää kuin toinen saippuantekijä. Luulin, ettei tämmöisiä hurahtaneita ole muita, mutta sitten löysin facebookista saippua-ryhmän. Ilokseni huomasin, etten ole ainoa lajissani, minun kaltaisiani on muitakin. Ryhmässä on lähes 1000 jäsentä. Jippii!! Riemua ja iloa :D Ryhmä on positiivinen ja kannustava. Esitettyihin saippua-kysymyksiin saa pika-ajassa lajitovereilta vastauksia. Ja postatuista kuvista saa inspiraatiota ja vinkkejä omiin suunnitelmiin.

Tuotokseni eivät ole virheettömiä ja tarvitsisin lisää muutaman kapistuksen - vaikka niitä on jo ennestään aikamoinen määrä - jotta lopputuloksista tulisi somempia. Seuraavaksi hankintalistalla on siimaleikkuri, jolla saisin leikattua halkomuotilla tekemistäni saippuoista siistejä, tasakokoisia paloja. Nykyisin leikkaan saippuani isolla veitsellä, ja aina palat vinksottavat jonnekkin suuntaan vinoon, joskus ne lohkeilevat leikkaamisvaiheessa jos olen varomaton. No, onpahan rustiikkisen näköisiä. Toinen tulevaisuuden hankinta on lasivitriini-kaappi saippuakaapiksi. Sinne  asettelisin saippuaeräni kypsymään. Kypsyvät saippuat ovat usein niin nättejä, ettei niitä kannata piilottaa - kävisivät sisustuselementiksi. Lisäksi pöydillä ja lipastojen päällä olevat saippualaatikot, -lautaet ja -tarjottimet ovat aina tiellä ja niitä joutuu siirtämään jatkuvasti paikasta toiseen.

Välillä tekeleeni onnistuvat paremmin kuin odotin, ja lähes aina ne ovat olleet ainakin käyttökelpoisia. Rehellisyyden nimissä täytyy kertoa, että  kaksi puolen kilon saippuaerää olen heittänyt pois kun ovat olleet kelvottomia. Toiseen niistä lorahti niin paljon sinistä väriainetta, että swril-kuvioisiksi tarkoitetut saippuat näyttivät mustelmaisilta ja vaahtokin oli sinistä, kääk! Tuoksuksi laitoin sammal-nimistä tuoksuöljyä, piti olla miehinen "taru sormusten herrasta"-tyylinen tuoksu, mutta minun nenään haisi väkevästi mennenilä, yöks... Toiseen erään (palashampoota) laitoin kananmunankeltuaisia, massa oli vielä lämmintä ja keltuaiset kypsyivät munakokkeliksi. Tein saippuan loppuun saakka, mutten kestänyt katsoa lopputulosta, vaan kippasin ne pian leikkaamisen jälkeen roskapussiin. Lisäksi on näiden lisäksi muutama aika ruma tekele, mutta käytössä han hyviä, niitä en raaski heittää pois.

Sukulaiset ja ystävät saavat melko usein meillä käydessään mukaan jonkinlaisen saippuanyssäkän. Ja kaikki varmaan arvaavat, mitä meiltä saa joululahjaksi.

Olen opetellut käyttämään netistä löytyvää "soapcalc" ohjelmaa. Kun aikaisemmin turvauduin aina valmiisiiin resepteihin, nykyisin teen melko usein reseptit itse soapcalcin avulla. Niin tein tämän uusimman palashampoonkin, samanlaisen reseptin ovat suunnitelleet varmasti monet muutkin saippuantekijät, joten en voi väittää, että olisi innovatiivinen ja uniikki oma keksintö, vaikken sitä mistään jäljentänytkään.

Avokadoöljy-palashampoo

Soapcalcin avulla tehty resepti











150 g Avokadoöljyä
200 g risiiniöljyä
350 g kookosrasvaa
300 g oliiviöljyä
145 g lipeää
380 g vettä

Tein massan kylmämenetelmällä, 3 % ylirasvoituksella, joka soveltuu shampoisiin hyvin. Mitään väri- tai tuoksuaineita en käyttänyt.



Saara Kuhan Saippuakirjassa kerrotaan avokadoöljystä seuraavaa. "Avokadoöljy on ihana saippuaöljy ja saippuoitunakin hellävarainen, sillä se sisältää jonkin verran saippuoitumattomia rasvahappoja.... Öljyistä suurikin osa voi olla avokadoöljyä, mutta mukaan kannattaa laittaa ainakin vähän jotain kovaa rasvaa.""

Massa jähmettymässä.





Mielestäni palashamppoitten on hyvä olla käteen sopivia, niin niistä saa tukevan otteen suihkussa, eikä tarvitse kumarrella nostamaan shampoopalaa lattialta.
Saippuat saivat pintaansa leimat.





2 kommenttia:

  1. Avocadoöljy löytyy melkein jokaisesta saippuareseptistäni. Se alentaa pintajännitystä ja on kaikilta ominaisuuksiltaan loistava. Antaa myös kovuutta itsessään ihan mukavasti. Ainoa huono puoli on hinta :(

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, erinomainen öljy, mutta hinnakas.

    VastaaPoista